Balatoni borkóstoló – Balatonboglári borvidék

Share
Most folytatom az elmúlt hetekben megkezdett balatoni bor-barangolást, de ezúttal a Balaton déli partján, a balatonboglári borvidékkel. Ha Balatonboglár nevét meghalljuk, rögtön a BB jut eszünkbe. A BB-n kívül (és főként azon túl) sok ottani remek szőlész és borász fáradozik azon, hogy a borvidéket egyre jobban megismertesse és megszerettesse gyümölcsös fehérborai, rozéi és pezsgői által.

 A borvidék települései

Andocs, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszemes, Gyugy, Karád, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Ordacsehi, Somogytúr, Szólád, Szőlősgyörök, Visz, Zamárdi, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kercseliget, Mosdós, Nagyberki, Szabadi, Csoma, Balatonberény, Balatonkeresztúr, Böhönye

A somogyvári bencések egykori otthona
A somogyvári bencések egykori otthona

Történet

A balatonboglári borvidék története egyrészt a római időkig nyúlik vissza, másfelől az egyik legrégibb magyar borvidék, hiszen már a Koppány-féle lázadás leverése utáni iratokból kiderül, hogy Somogy vármegye jó szőlő- és bortermő vidék.
Szent László királyunk francia szerzeteseket hívott Somogyvárra, az általa alapított Szent Egyed bencés monostorba. A francia bencések pedig magukkal hozták szőlészeti és borkészítési ismereteiket is. A török hódoltság alatt a területeket nem művelték. Az 1700-as évektől lendül fel újra a szőlőtermesztés, ekkor sváb telepesek érkeznek Tolna megye irányából, illetve szlávok és magyarok is. A filoxéra itt is éreztette a hatását, bár a lazább talajszerkezetnek köszönhetően nem olyan nagy mértékben, mint más borvidékeken. A második világháború utáni téeszesítés nem kedvezett a borkultúra fejlődésének, a kivételt leginkább
a Balatonboglári Állami Gazdaság jelentette, amely a 80-as évekre az ország egyik legismertebb borászati cége volt. A rendszerváltás után sorra alakuló családi gazdaságok közül több is országos hírű, a borvidéken Garamvári Vencel 2006-ban, Konyári János 2008-ban, Légli Ottó 2010-ben lett az Év Bortermelője. Megemlíteném még a balatonszemesi Bujdosó Ferencet is, aki három arany és két ezüst érmet nyert az idei VinAgora Nemzetközi
Borversenyen.

Éghajlat

A borvidék északi határát a Balaton jelenti, mely jelentősen befolyásolja a borvidék klímáját: az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb (szélsőségektől mentesebb) időjárás jellemző. A borvidéken egy mediterrán anticiklonnak köszönhetően hosszú, napsütéses nappalok jellemzőek az ősz folyamán.

Talaj

A borvidék Somogy megyében található, főként a Balaton déli partjához közeli települések határában, illetve a Kaposvártól keletre eső települések szőlőhegyein. Az egész területet a Pannon-tenger üledékeire lerakódott lösz fedi. A löszön többnyire agyagbemosódásos, jó tápanyag- és vízgazdálkodású barna erdőtalajok találhatóak. Ennek köszönhetően a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását.

Híres termőhelyek

A borvidék kiemelkedő minőségű bort adó területe a Balatonlelle-Balatonboglár-Szőlőskislak-Szőlősgyörök-Gyugy-Látrány-Rádpuszta-Balatonlelle által közrezárt rész. (Híres dűlők: a Landord, a Banyászó, a János-hegy, és a gyugyi Gesztenyés.)

Telepített szőlőfajták

Fehér: Chardonnay, Hárslevelű, Jubileum 75, Kerner, Királyleányka, Kunleány, Leányka, Olaszrizling, Oraniensteiner, Ottonel muskotály, Pintes, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sárga muskotály, Sauvignon blanc, Scheurebe, Semillon, Szürkebarát, Tramini, Zalagyöngye, Zefír, Zenit, Zöld veltelíni.

Vörös: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir

Borai

A borvidék adottságai kedveznek a könnyed, gyorsan fogyasztásra kerülő (reduktív) borok készítésének. Remek gyümölcsösség mellett komoly beltartalom jellemzi a borokat, a borok mellett pedig a pezsgőkészítés (ld. Vincent pezsgő) is otthonra talált ezen a vidéken.

balatonboglari_02

Share

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top
Cookie Consent with Real Cookie Banner