Rendezz vakkóstolót a barátaidnak!
Szereted a borokat, és szívesen kóstolsz új tételeket a barátaiddal? Ha mindenképpen emlékezetes és különleges kóstolót szeretnél, rendezz vakkóstolót! A vakkóstolás alkalmával a vendégek nem tudják előre, mit is kóstolnak. Ehhez persze nem kell a vendégek szemét bekötni, csak a palackot kell felismerhetetlenné tenni.
Közös tematika
Célszerű ilyenkor egy téma szerint kiválogatni a borokat, és aszerint kóstoltatni. A kóstoló célja lehet egyszerű szórakozás, játék, de adott környezetben a tanulás, a megvitatás színhelye is. Ilyen téma lehet pl.
- Lehet vörös vagy éppen fehér kóstolót tartani, ahol a fajtát kell felismerni (no ez azért nagyon nehéz lehet még az igazán hozzáértők számára is!).Ennél kicsit könnyebb, ha pl. kiválasztunk három jól ismert fajtát (pl. Merlot, Kadarka, Cabernet Franc), a kóstolás után kell kiválasztani, melyik tétel melyik fajta volt
- Játszhatunk az évjáratokkal, a különböző stílusokkal is. pl. Rajnai kóstolót különféle stílusokból (reduktív, reduktív és hordós érleléssel egyaránt készült, korán szüretelt, későn szüretelt).
- Játszhatunk a termőhelyekkel is: ki tudja eltalálni, melyik Kékfrankos soproni, melyik a tolnai vagy a szekszárdi.
- Kereshetjük a kakukktojást is, ha pl. a 4 felkínált tételből három viszonylag azonos jellemzőkkel rendelkezik (pl. 3 szekszárdi mellé egy egri bor, vagy a villányiak mellé egy soproni).
- Maga az árkategória is nagyon becsapós tud lenni, egy “no name”, olcsó bor, egy közepes és egy magas árkategóriájú tétel kóstolásakor születhetnek meglepő vélemények!
Tervezés és előkészület a vakkóstolóhoz
A vendégek száma
Egy 7,5 dl-es palack tartalmát 6-12 pohárba tudod kitölteni (ez függ a pohár méretétől is!) Ha 12 vagy annál több vendéged van, több palack kell.
Takard el a palackot
Használhatsz alufóliát, vagy akár egy egyszerű, barna papírtasakot is, a lényeg az, hogy teljesen takarja a palackot (a kapszulát is). Célszerű a tételeket megszámozni vagy betűvel megkülönböztetni (és ráírni a palackra a számát/betűjelét).
A borok
Vásárolj be a tematikának megfelelően vagy menj el a kedvenc termelőidhez. Ne válassz túl sok tételt, a cél a szórakozás, nem a részegedés. (Vagyis lehet az is, de ez nem igényel túl sok előkészületet.)
Sorrend
Fontos a kóstolási sorrend! (Fiataltól az idősebb, érettebb borokig, a száraztól az édesig, a fehértől a vörösig, a kevésbé aromástól az aromásabbig: pl. a muskotályos fajtát a chardonnay mögé, a könnyedebbtől a testesig).
Nyomtatás
Készíts értékelő lapot minden tételhez, amin a vendégek rögzíthetik a saját benyomásaikat, értékelésüket az adott borról. Ebből ők is, Te is sokat tanulhatsz.
Étel
A jól megválasztott étel segít az értékelésben (fontos, hogy az előkészített étel ne legyen nagyon aromás, ne nyomja el a bor aromáit, a túlzottan fűszeres, fokhagymás, zsíros étel ilyenkor kerülendő. (Régi kóstoltatási szabály szerint, ha bort akarsz eladni, fokhagymás, zsíros kolbászt, diót, pogácsát kínálsz mellé. Ha bort akarsz venni, és közben igazán akarod érezni az ízeket, kenyeret, száraz kiflit eszel hozzá.) A borok mellé kínálj kenyeret, kis falatokat, sajtot, és a játék után jöhet a vacsora.
Víz
Biztosíts külön vizet és kancsót, hogy a vendégek ki tudják öblíteni a poharukat a tételek között.
Díjazás
Készíts díjat is a vendégeknek. Vagy mondd ki: a nyertes mentesül a buli utáni takarítás alól.
Poharak
Legyen elegendő poharad, ha pl. a vendégek össze akarják kóstolni a tételeket. (Tehát személyenként és tételenként is elegendő pohár kell!)
Előkészület
Mondd el a vendégeidnek is, hogy mire készüljenek, és hogy kóstolás előtt ne dohányozzanak és ne kávézzanak, lehetőleg ne viseljenek erős parfümöt.
Ha követed ezt a néhány javaslatot, vendégeidnek és magadnak is jó hangulatú, igazi élménnyel gazdagodhatsz, jobban megismerheted magadat, a barátaidat, és a borokat is.