Csuszás csibe kadarkával
Egyszer azt olvastam, hogy az esti meleg vacsora összetartja a családot. Ez nálunk sokszorosan beigazolódott. Bár a gyerekek esznek az iskolában ebédet, mi, felnőttek általában csak bekapunk valamit napközben, és csak estére eszünk főtt ételt. Amíg a gyerekek kisebbek voltak és itthon voltam velük, nem volt probléma, hiszen nekik úgyis kellett főzni. Most azonban, hogy mindenki elmegy napközben, és én is dolgozom (sőt, mellette tanulok is), sokszor okoz fejtörést, hogy mi is legyen a vacsora. Valami egyszerű, ami gyorsan elkészíthető, ugyanakkor változatos – és a gyerekek számára az is fontos, hogy finom legyen. Ilyenkor télen még többet gondolkozom azon, mit is készítsek estére – egy jó forró levest vagy inkább valami főételt?
Egy beadandó dolgozat kapcsán jutott eszembe ez az étel, amit gyerekkoromban sokszor ettem. Amikor valami nagyobb munka volt (építkezés, szőlőmunkák), nem nagyon volt idő főzőcskézni. Ilyenkor általában csak valami egyszerű, bográcsban készült étel jöhetett szóba. Itt, Bátán a leggyakoribb és legegyszerűbb étel a halászlé, amit a bajai halászléhez hasonlóan készítenek (passzírozás és hal-alaplé főzés nélkül). Nálunk sokszor – és legfőképpen ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. A csuszás csibe a halászléhez hasonlóan egyszerű, kiadós egytálétel, szinte elronthatatlan és egyszerre leves és főétel is.
Hozzávalók:
1 csirke darabolva
1 fej hagyma
2-3 ek. jó minőségű őrölt pirospaprika
esetleg csöves paprika
só, bors
A hagymát apróra vágjuk, beletesszük a lábosba (vagy bográcsba). Erre jön a feldarabolt csirke, majd annyi hideg víz, hogy ellepje. Amikor felforrt, beletesszük a törött paprikát, illetve ha van, akkor a csöves paprikát is. Sózzuk, borsozzuk, a hús puhulásáig főzzük. Mikor már majdnem kész, 3 tojásból csipetkét készítünk (ez a csusza!), és belefőzzük a paprikásunkba. Mint a paprikás ételekhez általában, ehhez is illik a szekszárdi (de ha már stílusosak akarunk lenni: a bátai) kadarka! Egy hideg, fárasztó nap után különösen is jól esik ez az egyszerű, forró étel, mely a testet és lelket egyaránt melegíti!