Kökénylikőr karácsonyra
Bár nem az én művem, mégis nagy büszkeség van bennem, ha az Édesanyám által készített idei kökénylikőrre gondolok.
A szőlőnk mellett sok kökénybokor található, és idén sokszor mentünk ki a családdal kirándulni, kökényt szedni. Az igazat megvallva, a nagyobbik lány teljesen odavan ezért a kissé fanyar ízű gyümölcsért, és hát a jó szülő pedig mit meg nem tesz gyermekeiért… Aztán a jó szándékú nagyszülők, barátok és ismerősök is elkezdték gyűjtögetni nekünk a kökényt, “csemeténk” már nem is tudta mind megenni. Nem vártuk meg, amíg a dér megcsípi a gyümölcsöt, a hosszú, napos ősznek köszönhetően óriási, lédús és meglepően édes kökényeket is találtunk. Édesanyámnak jutott eszébe az, hogy valami másra is fel lehetne használni a gyümölcsöt, és régi pálinkás könyvekben kutakodva bukkant rá a likőr receptjére.
Hozzávalók:
1 kg érett kökény
1 liter pálinka vagy borpárlat
25 dkg cukor – helyette inkább mézet használtunk ízlés szerinti mennyiségben (a kökény fanyarságától is függ, mennyi kell bele)
A kökényt jól zárható edénybe (pl. befőttes üveg) tesszük, ráöntjük a borpárlatot. 6-8 hétig sötét helyen állni hagyjuk. Cukorsziruppal vagy mézzel ízesítjük. Palackba töltve, hűvös, sötét helyen tároljuk. (Az időzítés idén remek volt, hiszen éppen karácsonyra lett kész.) A recept Tamás Jenő Pálinka c. könyvéből való.
Mire jó a kökénylikőr?
A kökény és a belőle készült likőr kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, jelentős a gyümölcssavtartalma, rákellenes hatású flavonoidokban gazdag, zsírcsökkentő hatású, általános immunerősítőként is alkalmazhatjuk, de száj- és garatüregi gyulladások esetében, ill. bélhurutra is jó. Mint a kék színű gyümölcsök általában, a kökényben található anyagok hozzájárulhatnak a Parkinson, a szklerózis multiplex , az Alzheimer és bizonyos rákbetegségek megelőzéséhez.
És hogy miért kell kivonni, és alkohollal tartósítani a gyógynövények (jelen esetben a kökény) hatóanyagait, és miért lehet ez egyes esetekben hasznosabb, mint a tea? A szárítás során a gyógynövények hatóanyagának egy része elvész, az alkohol viszont nemcsak kivonja ezeket a hatóanyagokat, hanem meg is őrzi azokat. Míg a teában a forralás hatására bizonyos hőre érzékeny anyagok megsemmisülhetnek, addig az alkohol képes bizonyos anyagok hatását fel is erősíteni.
A gyógypálinkák, gyógylikőrök évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében. Mi is készítettünk már többféle gyógynövényt felhasználva (hárs, üröm stb.) párlatot, amelyek igen jó szolgálatot tesznek egy-egy makacs, elhúzódó nátha (köhögés) vagy éppen gyomorrontás (bélhurut) esetén. Persze ezt is – mint mindent – mértékkel fogyasztjuk. (Készítettünk úgy 2000 táján egy adag – kb 10 liternyi gyomorerősítő ágyas pálinkát – még mindig van belőle kb. három palack. Most kerestem elő a régi receptet, hogy új adagot készíthessek belőle, nagyon várom, milyen lesz a végeredmény!)
Áldott, egészségben és jó borokban gazdag karácsonyt kívánok!