Szőlőmag

A múlt hét végén véget ért a szüret, így több időnk marad a pincemunkákra is. Nagyon élvezem a munkát, azt, hogy nincs két egyforma nap. Szeretem a természet közelségét, hogy a mi munkánk is együtt változik az évszakok változásával. A kékszőlő feldolgozásakor “szemfülesek” voltunk, és most is újrahasznosítottunk.
Kiválogattuk a szőlőmagot, azt többször is átmostuk, a napon megszárítottuk, egyelőre az erkélyen van itthon egy vászonzsákban. Próbaképpen megőröltem belőle valamennyit, és meg is kóstoltam. Keserű, de pl. zabpehelyhez, müzlihez keverve nem annyira lóg ki az íze. Aki nem szereti annyira az ízét, az beveheti úgy is, mint egy tablettát, kiskanállal, utána vízzel. És hogy mire is jó a szőlőmag?
Szent-Györgyi Albert 1936-ban azt állította, hogy a vörös-szőlőmag őrlemény – csakúgy, mint a friss szőlő – a szabad gyökök lekötésében játszik nagy szerepet, így a nyálkahártyák, a bélrendszer, a keringési rendszer, az agyi- és idegi szövetek, a női és férfi szervek, közvetve pedig az egész szervezet káros oxidációs folyamatok elleni kiemelt védelmét szolgálja.
Azóta immár széleskörű vizsgálatokkal is igazolták a szőlőmag (illetve a belőle készült olaj, őrlemény) jótékony hatását.
A szőlőmag kivonat számos laboratóriumi sejttenyészetben, többek között bőr-, mell-, vastagbél-, tüdő-, gyomor-, és prosztatarák esetében is aktivitást mutatott, bár pontos hatásmechanizmusát még nem ismerik.
Az antioxidánsok mellett rengeteg hasznos vegyület, pl. a boron, bioflavin, linolin sav, P-vitamin, E-vitamin, kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb., amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszered, is megtalálhatóak a szőlőmagban. A vörös szőlőmag őrlemény még rezveratrolt is tartalmaz, amely antioxidáns hatását tovább növeli.
A rezveratrol az egyik legelismertebb polifenol-vegyület, melyet a növény a fertőzések elleni védelem érdekében termel. Klinikai vizsgálatok során többször is kimutatták már a rezveratrol rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását.
A bioflavonoidok nagy csoportján belül kiemelkedők a polifenol néven is ismeretes fenolvegyületek. Ezek erős antioxidánsok és daganat ellen ható, védő hatású anyagok. A polifenolok közé tartoznak a proantocianidinek (tanninok), amelyek rák ellenes, gyulladásgátló, antibakteriális, alvadásgátló és értágító anyagokként ismertek. A szőlőmagban, a bogyós gyümölcsökben és egyes fenyőfajok kérgében megtalálhatóak az ún. oligomer proantocianidinek, röviden OPC-k.
Az OPC-k igen erőteljes antioxidánsok, akár ötvenszer hatásosabbak lehetnek az azonos mennyiségű C – és E-vitaminhoz képest. Jelenlegi ismereteink szerint leggazdagabb forrásuk a szőlőmag. Az OPC-k hatékonyan semlegesítik a szabad hidroxilgyököket és megelőzik a lipidperoxidációt. Serkentik, fenntartják és helyreállítják a jó vérkeringést, mérhetően erősítik a véredények falát, javítják a hajszálér-kapillárisok szilárdságát. A jó hajszálkeringés különösen az agy, a szem és a végtagok működésében nagy jelentőségű, így a vörös szőlőmag-őrlemény fogyasztása segít megelőzni az érkárosodást, szív- és érrendszeri betegségeket, érelmeszesedést, és a stroke-ot. Agyi és idegi szöveteket védő hatásának alapja az, hogy képes áthaladni a vér-agy gáton, így e létfontosságú szerveket megvédi az oxidációs károsodástól.
Az OPC-k csökkentik a gyakori véraláfutás-képződést, a visszértágulatok és aranyerek kialakulását. A vörös szőlőmag őrlemény segítséget nyújt allergia, ízületi gyulladás esetén is. Szerepe van a bőr rugalmasságának és megfelelő nedvességtartalmának megőrzésében, valamint lassítja a ráncok képződését. Segítenek olyan látászavarok kezelésében is, mint a sárgafolt-elfajulás vagy a cukorbetegség miatt előálló retinabántalmak. Számítógép képernyője előtt gyakrabban ülőknél csökkenti a szemgyulladás esélyét, növeli a szem alkalmazkodó- és látóképességét. A szőlőmagban található anyagok hatékonyan befolyásolják a vér koleszterin tartalmát, növeli a “jó” HDL és csökkenti a “rossz” LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét.Az agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja a szőlőmag kivonat használata. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen.
Fogyasztása: napi 2-3 teáskanál, kb. 3-5 gramm, étkezés közben vagy után. Fogyasztható önmagában, vagy joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve.
Mézzel, esetleg vízzel keverve arcpakolást is készíthetünk belőle, mely felfrissíti, szépíti bőrt. Bőrradírként is alkalmazható.
Amennyiben szőlőmagőrleményt fogyasztasz, egészségesebb és fiatalosabb maradsz, szervezeted gyorsabban regenerálódik, jobban és egészségesebben élsz!