Pezsgő fesztivál és egyebek
Nemrég írtam már a pezsgőről, a készítéséről és a történetéről (itt). Ma a szeptember elejei budafoki Pezsgő- és Borfesztivál kapcsán a pezsgő jelenéről szeretnék írni és egyéb érdekességekről, ami talán segít abban, hogy még jobban megkedveljük a pezsgőt.
Száraz vagy édes?
Melyik a jobb: a száraz vagy az édes pezsgő?
Az igazi pezsgőszakértők a száraz pezsgőt kedvelik (ami azért is érthető, hiszen a száraz pezsgőben lévő kevesebb cukor jobban engedi érvényesülni a pezsgő alapborból származó ízeit), de ha valaki jobban kedveli az édeset (és hazánkban ők vannak többségben), akkor az sem szégyellni való.
Pezsgőt, de milyen áron?
Nem is annyira az árra érdemes figyelni, mint inkább a pezsgőkészítési módszerre (és ez egyben árkülönbséggel is jár). A tradicionális (champagne-i) módszerrel, illetve a transvasée metódussal készült pezsgők “nemesebbek” (a hosszabb, palackos érlelés és egyedi bánásmód miatt), és éppen ezért drágábbak is, de mindenképpen megéri ezt választani. Persze a külföldi híres pezsgők nagyon drágák, a hazai hipermarketek polcain is találkozhatunk 12-30 ezer forintos tételekkel. Én általában a hazai pezsgők közül szoktam választani, ha ajándékozni szeretnék, a Törley és a Hungária pezsgőkhöz általában elfogadható áron lehet hozzájutni. Nemrég felfedeztem a Cava pezsgőket (sajnos nem magyar, hanem spanyol, a Hungáriánál olcsóbb, és nagyon finom, illata, pezsgése, habzása mind kifogástalan), mindenkinek szívesen ajánlom figyelmébe, eddig vagy három palackkal is ittunk belőle, de egyikkel sem volt probléma – ami sajnos nem mindig igaz a Hungáriára, abból ugyanis már “sikerült” döglött pezsgőt vennem.
Mikor igyunk pezsgőt?
A pezsgő a nap bármely órájában fogyasztható, évszaktól és napszaktól függetlenül – egyesek esküsznek a reggeli pezsgőre. Nem tudom, még nem próbáltam, de az átlagos háziasszony életébe – mint amilyen én is vagyok – ez nehezen illeszthető be (marad a tejeskávé). Az azonban igaz, hogy a pezsgő télen-nyáron jó, ezt már volt szerencsém kipróbálni.
Hogyan?
Ha tehetjük, a pezsgőt felbontás előtt két nappal a hűtőszekrény normál polcain helyezzük el. Tilos mélyhűtőbe tenni, mert tönkremegy a pezsgő beltartalmi értéke!
Ha elfelejtettük időben behűteni vagy valamilyen váratlan esemény kapcsán nyúlnánk a pezsgőhöz, akkor a palackokat koktéljég és víz keverékében hűtsük le a felszolgálás előtt. Erre fél óra elegendő.
Ha még ennyi időnk sincsen, akkor mozgassuk folyamatosan sóval kevert jégben. A lehűtött pezsgőnek kibontáskor 5–6 °C hőmérsékletűnek kell lenni (a melegebb pezsgő nyitáskor könnyen kilövi a dugót, és az ital kihabzik).
Pezsgőbontás
Pezsgőt mindig a vendégek körében illik kinyitni, mégpedig hangtalanul, vagy kicsi szisszenéssel. Durrantva kibontani csak az újév köszöntésekor, illetve különlegesen vidám alkalomkor szokás. A pukkanás a legtöbb embert zavarja (a gyerekeim például nagyon nem szeretik), másrészt, ha durrantva nyitjuk a pezsgőt, nagyon sok hab és ital megy feleslegesen veszendőbe. Kibontásnál távolítsuk el a zárókupak fedelét, majd a drótkosarat. A palackot tartsuk ferdén (kb. 45 fokos szögben), a dugót szorítva, a palackot fenekénél fogva csavarjuk. A feszítő nyomást visszatartva, halk szusszanással vesszük ki a dugót a palackból. Nyitás után ellenőrizzük a parafa dugó illatát (ha parafával történt a zárás). Ha a dugónak kellemetlen szaga van, akkor valószínűleg az ital is hibás. A parafa dugós pezsgőket a borokkal ellentétben mindig állítva kell tárolni, mert a borokénál sokkal magasabb szénsavtartalom nemkívánatos ízeket old ki a parafából.
Pezsgőspohár?
Természetesen üvegpohárból. A szakirodalom még nem igazán tudott megegyezni abban, hogy a flőte pohár-e a jobb vagy a tulipán formájú, abban azonban egyeznek, hogy a lapos kelyhet egyik sem ajánlja. (A lapos kehelyből sokkal előbb távozik a buborék és az illatot is nehezebben érezzük.)
Pezsgő és ételek?
Általánosan elmondható, hogy a legszárazabb pezsgőt (brut és sec) aperitifként kínálják, míg a húsokhoz, sültekhez, halakhoz száraz (sec, esetleg demi sec) pezsgőt ajánlanak. A félszáraz italt sajtokhoz, míg az édes pezsgőt desszertek mellé érdemes fogyasztani.
Meddig?
A pezsgőket legjobb egy éven belül elfogyasztani, az idő ugyanis már megtette dolgát a hűs pincék mélyén. Egy nem évjáratos tételt Champagne-ban minimum 15 hónapig, egy évjáratost pedig minimum 3 évig érlelnek a palackban, de a különleges minőségű, kizárólag kiemelkedő évjáratokban készített Cristal vagy a Dom Pérignon esetében ez eléri a 5-8 évet is.
A megbontott pezsgőt lehetőleg még aznap igyuk meg – bár el lehet tenni másnapra is, ha van olyan különleges dugónk, amivel visszazárhatjuk az üveget, de ezek zárása korántsem tökéletes, így biztosan kevesebb buborék marad másnapra!
Pezsgőspalackok
A legnagyobb pezsgősüveg a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz (15 literes és közel 40 kg). Itthon a Vincent pezsgőpincészetnél is találkozhatunk magnum (1,5 literes) palackokkal.
Fogyókúra pezsgővel?
A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória, egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát ha a brut (vagy extra brut, brut nature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 6-12 grammról már 17-32 grammra nő.
A pezsgő egészséges!
A pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei, például antioxidánsban (polifenolokban) gazdag, feltételezik, hogy mérsékelt fogyasztása segít stroke, Alzheimer- vagy Parkinson kór esetén, sőt, nemrég nyugdíjasokon kezdték kutatni, mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében. (Ezt még nem próbáltam, de ha valaki mindennap ellát egy pohárnyi pezsgővel, szívesen részt vennék a kutatásban – csak el ne felejtsem:))
A buborékoknak “köszönhetően” azonban az alkohol felszívódása gyorsabb, gyorsabban a fejünkbe is száll az ital.