nagy melegben legjobb a fröccs

Fröccs és társai

Márai szerint a fröccs a hosszú élet titka.

Amikor délután hazaértünk a munkából, ebben a nagy melegben semmi máshoz nem volt kedvem, mint inni, valami hideget. Ebben a nagy hőségben nincs is jobb hűsítő egy könnyű, száraz fehérborból vagy rozéból készült fröccsnél.

De milyen borból lehet jó fröccsöt készíteni?

Válasszunk mindenképpen könnyű, reduktív technológiával készült száraz bort, lehetőleg közeli évjáratból (jelen esetben 2022-est). Én – ha már a borramagyarra is gondolok – mindenképpen magyar bort választanék, egyik borvidéket sem emelném ki a többi közül, lehet szekszárdi vagy balatoni, egri, mátrai, etyeki, hiszen mindenhonnan tudunk jó tételeket választani. A másik fő szabály: jó fröccsöt csak jó borból szabad (és lehet) inni.

Aki pedig nem ihat alkoholt (gondolok itt az autósokra, a kismamákra és nem utolsó sorban a gyerekekre), annak ajánlom a szőlővirág szörpöt. Ízre kissé édesebb, de gyümölcsös, ízében a szőlővirág aromájával.

2013 óta a fröccs a magyar értéktár része. Elkötelezetteknek csakis és kizárólag szódával az igazi, kevéssé igényesek ásványvízzel is isszák. Megint mások csakis és kizárólag fehérborból tudják elképzelni, de láttam már borászt is, aki vörösborból készíti (és issza.)

A fröccs annyiféle, ahányan vagyunk. Lehet ízesített és ízesítetlen, az arányok is változhatnak (a Krúdy fröccstől a macifröccsön keresztül a kisfröccs, nagyfröccs és házmester fröccs háromságig). A lényeg az – és ebben talán vita sincs -, hogy hűsítő ital a nagy melegben.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top
WordPress Cookie Bővítmény a Real Cookie Bannertől