Adalék a Pezsgő Júniushoz
Pezsgő Júniusban?
A Winelovers csapata június 10-én tartotta meg Pezsgő Június Nagykóstolóját, melynek célja, hogy a figyelmet a magyar gyöngyöző, habzóborokra, illetve a pezsgőkre irányítsa. Nagyon örülök ennek a rendezvénynek, hiszen jó tudni, és tudatosítani, hogy a pezsgő nem csak a különleges alkalmak, ünnepek itala, hanem a kis alkalmaké is, és hogy ne csak télen, illetve szilveszter környékén gondoljunk a pezsgőre, hanem húsvétkor és nyáron, a nagy melegekben is. Ha nyár van, akkor arról mindenkinek a hűsítő fröccs jut az eszébe, hiszen a szénsavas ital képes a legjobban enyhíteni a szomjúságot, és csak kevesek gondolnak ilyenkor a pezsgőre. Ennek oka részben a magyar pezsgőfogyasztási kultúrában van, illetve a pezsgő sokszor – szerintem – irreálisan magas ára is ellene szól. Pedig a pezsgő jó télen-nyáron egyaránt, júniusban is.
Sajnos idén a rengeteg program miatt sem lehettem ott a Pezsgő Júniuson (igen, a vidékiek egyébként is hátrányban vannak), de idekívánkozik a legutóbbi pezsgős élményem, amire igaz, még április végén került sor, de eddig még nem írtam róla. Persze ehhez nem kellett különleges nagy, országos rendezvény, sem mesterkurzus, csak egy névnap, a sajátom. Már említettem talán, a borász (így én is) kíváncsi. És nyitott. Az új ízekre, a többiek által készített borokra, pezsgőkre. És ha tehetjük, mi is sokat kóstolunk. Egyrészt, hogy tudjuk, mit készít a másik borászat, hogy hova, miben kell még esetleg fejlődnünk. Ezért az egyik legszebb ajándék idén az a palack Moët Imperial pezsgő volt, amit életemben először kóstolhattam.
Amit tudni érdemes a Moët & Chandon pezsgőről
- A Moët & Chandon (moet e sandon) [moɛt‿e ʃɑ̃.dɔ̃], vagy röviden Moët, francia borászat és a luxus cikkeiről ismert LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE társtulajdonosa. A világ egyik legnagyobb pezsgőtermelője, és pezsgőháza.
- A helyes kiejtés a [moɛt]. Igen, a t-t is ejtjük a végén, ezzel utalva a név (és az alapító) holland eredetére.
- A pezsgőházat 1743-ban alapította Claude Moët, ma 1150 hektár szőlőterülettel rendelkezik, és évente mintegy 28 millió palack pezsgőt készít.
- 1833-ban a cég felvette a ma is használt Moët et Chandon nevet, miután Jean-Remy Moët, Claude Moët unokája társult Pierre-Gabriel Chandonnal, a vejével.
- Jean-Remy Moët az internátusban töltött évei alatt ismerkedett meg Napóleon Bonapertéval, és kötöttek barátságot a szintén szőlőműves családból származó korzikaival. Napóleon később úgy tervezte az utazásait, hogy rendszeresen betérhessen barátjához Epernay-i birtokán. A legenda szerint pedig tőle ered a palackok karddal való nyitása.
- Az 1869-ben mutatták be a ma egyik legnépszerűbb márkájukat, a Brut Imperialt, melyet Napóleonról neveztek el. Az Impérial a ház legfontosabb pezsgője, a Moët stílusának megtestesítője: 30-40 százalék pinot meunier, ugyanennyi pinot noir és 20-30 százalék chardonnay alkotja, 9 g/l cukortartalommal.
Saját benyomások
Már a díszdobozos csomagolás is nagyon felcsigázta az érdeklődésemet, az arany színű, különleges nyomdai technikájú doboz is azt erősítette bennem, különleges itallal állok szemben. Persze nem bírtuk ki, hogy a saját pezsgővel is össze ne kóstoljuk a “nagy példaképet”. És az eredmény? Bármennyire szeretnék kritikát megfogalmazni, nem nagyon találok ilyet, Nagyon szép, érett tételt kóstoltunk, friss, gyümölcsös illat gyümölcsös ízekkel párosult, teljes összhang volt az íz és az illat közt. A legfeltűnőbb különbség a mienk és a francia pezsgő között nem ízben és illatban jelentkezett, hanem a látványban: sosem láttam még ennyi és ennyire apró buborékot. Szinte krémes volt tőle a korty. Igaz, mivel nem fogyott el a két teljes palack pezsgő, pezsgőzárral egy napra visszazártuk: a mienk továbbra is sok buborékot tartalmazott,a Moët szinte az összes buborékját elvesztette. Persze ebből is az a tanulság, hogy a pezsgőt nem tartogatni kell, hanem meginni.
És a végkövetkeztetés
Hogy jó úton járunk, a tiszta alapbor, a jól megválasztott francia élesztő használata jó pezsgőt eredményez. Ezt kell tovább folytatni, tovább kísérletezni az alapborral, talán kétszeri szürettel (egy koraival és egy későivel, amely két külön stílusú bort eredményez, és ennek házasítása talán a buborékokra is hatással lesz. A Moët pedig kiváló pezsgő, igazi luxus ital, nyáron is egészen biztosan kitűnő, egyetlen baj van csupán, az ára (illetve az, hogy egy évben csak egy névnapom van).