Mire jó a megmaradt pezsgő?
Aki már a cím elolvasásakor megrökönyödve kiált fel, mert számára elképzelhetetlen, hogy akár egy csepp is maradjon a pezsgős palack alján, annak kár is tovább olvasnia. Akinek viszont ismerős az a jelenet, hogy egy nagyobb (akár szilveszteri) buli után számos megbontott, de ki nem ürült pezsgős palackot talál a másnapi rendrakáskor, annak összegyűjtöttem pár ötletet. Lássuk, mire is jó a megmaradt pezsgő?
Megmaradt a pezsgő?
Első lépés: próbáljuk meg megakadályozni, hogy az összes buborék elillanjon a palackból. Az a legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk a palackot visszazárni. Ha a pezsgőnk parafa dugós volt, akkor az eredeti dugója sajnos erre nem alkalmas. (Nincs az az ember, aki vissza tudná erőszakolni a dugót.) Mi a pezsgőinket műanyag dugóval zárjuk, ez annyiban jobb, hogy könnyebb ezzel visszazárni a palackot. A kiskanalas megoldást többen is ismerik, némelyek csak olyan városi legendának tartják. Én még nem próbáltam, ahhoz túlságosan is szeretem (és féltem) a buborékokat. Ha előrelátóak vagyunk, akkor beszerzünk egy pezsgős zárat, amely segít, hogy a megmaradt pezsgő napokig is megőrizze a frissességét (és a bubikat).
És ha lezártuk a palackot?
A második lépés már maga a felhasználás. A megmaradt pezsgőt sokféleképpen használhatjuk. Később (pár napon belül) felbontva önmagában is fogyaszthatjuk. De akár italokat is készíthetünk belőle (különféle koktélokat, bólét). De egyéb pezsgős desszertekhez is kiváló (pezsgő fagylalt). Akár jégkrémes formákba öntve meg is fagyaszthatjuk. Csak arra vigyázzunk, nehogy gyerekek kezébe kerüljön! A pezsgő kerülhet a sütemény krémjébe, vagy akár a tésztájába is (pezsgős cupcake, pezsgőkrémes torta). A gyümölcstorta tetejére kerülő zselatinhoz is használhatjuk a megmaradt pezsgőt. Az egyes desszertekhez tálalhatunk pezsgőben felfőzött gyümölcsöket (málna, szamóca). És a nyári melegben a pezsgővel bolondított gyümölcsleves is igazán hűsítő finomság lehet. A fenti ötleteket száraz és édes pezsgővel egyaránt elkészíthetjük.
Pezsgős ételek
A megmaradt (elsősorban száraz) pezsgő egyéb ételekhez is használható. Készíthetünk vele pezsgős párolt káposztát sült hús mellé, pezsgős csirkét vagy rizottót. Pezsgővel is meglocsolhatjuk az éppen sülő pulykát, de akár kenyeret is süthetünk belőle. Akárcsak a borból, a megmaradt pezsgőből is erjeszthetünk ecetet.
Pezsgő fagyasztva?
Ha pedig nincs helyünk (vagy dugónk), akkor a pezsgő is lefagyasztható. A legpraktikusabb, ha egy üres jégkocka tartójába öntjük a maradék italt, majd dermedés után akár ki is pattinthatjuk a tartóból, és egy zacskóban gyűjthetjük. Az így megőrzött pezsgőt később a fent leírt ételekhez is felhasználhatjuk. Persze az így fagyasztott pezsgő elveszíti a buborékokat, a továbbiakban minden olyan ételhez hozzáadhatjuk, amelynek a készítéséhez bor kellene. De akár a kedvenc narancslevünkbe is pottyanthatunk egy-két pezsgőkockát, igazán hűsítő és frissítő lesz az eredmény.
Pezsgős bőrápoló?
Manapság sokat olvasni a különböző kényeztető bőrápolási módokról, a kozmetikusoknál kérhetünk csokoládés vagy éppen pezsgős kezelést. A megmaradt pezsgőből mi is elkészíthetjük otthon a saját pakolásunkat, akár arcmaszkot is. A pezsgő rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely segít megvédeni az arcbőrt a káros szabad gyökök károsításától. A pezsgő borkősav-tartalma is elég magas. A borkősav természetes bőrvilágosítóként is segíthet. Persze bőrápolóként én elsősorban a száraz vagy a brut pezsgő maradékát használnám fel.
Jó kis csokor lett, sok lehetőség, amellyel megmenthetjük a pezsgőnket az enyészettől és a lefolyótól. Bevallom, nekem mindegyik ötlet tetszik, kár, hogy nálunk csak ritkán, és nagyon kivételes esetben marad pezsgő a palack alján.