Esti borozgatás
Tegnap a barátainkat vártuk egy kis esti beszélgetésre, amely mellől nem hiányozhatott a bor sem. Ezek az esti összejövetelek általában nem az evésről és ivásról szólnak, már csak a késői időpont miatt sem, de a borok mellé szeretek valami finom, saját készítésű harapnivalóval is kedveskedni a vendégeimnek. Ez alkalommal egy finom, diós bagettet sütöttem, amely nagy népszerűségnek örvend nálunk (és villámgyorsan fogy), látványos, nem is túl bonyolult, és nagyszerűen harmonizál a borokkal. (Én csak a fele mennyiségből – azaz 50 dkg lisztből – készítettem két bagettet, de az eredeti recepthez 1 kg liszt kell. )
Hozzávalók 4 bagetthez:
1 kg liszt
23 g só
16 g szárított élesztő (ez éppen 2 csomag)
600 ml langyos víz
egy kevés cukor (2 tk.)
4 marék durvára aprított dió
A hozzávalókat összegyúrom, vagy a kenyérsütőgépbe rakva a dagasztó programot választom. A program vége felé adom csak hozzá a diót. A dagasztás végeztével kikapcsolom a gépet, és a tésztát egy kelesztőtálban kelesztem. (Általában addig, amíg duplájára kel a tészta.) A kelesztés első órájában hajtogatni is szoktam a tésztát nagyjából 20 percenként, összesen 2-3 alkalommal. Ilyenkor kiveszem a tésztát egy liszttel beszórt tálcára, óvatosan kilapogatom – vigyázva arra, hogy a kelesztés során képződött légbuborékokat ne pukkasszam ki. Ezután a tészta felső harmadát lefele hajtom, utána balról, alulról és jobbról is hajtok egy harmadnyit. Az így “összecsomagolt” tésztát visszarakom pihenni a kelesztőtálba. (Az utolsó egy órában már nem hajtogatom.)
Amikor már szép magasra megkelt a tészta, kiveszem a tálból, óvatosan kilapítom egy kicsit, majd négy darab (fele mennyiségből értelemszerűen két darab bagett lesz) csíkra vágom. Egyenként hosszúkás bagett formára sodrom, majd egy liszttel megszórt vászon konyharuhán letakarva kelesztem még egy fél órát. Közben a sütőt is előmelegítem 230 fokra. A bagetteket sütés előtt megkenem vízzel és bevagdosom, majd a forró sütőben nagyjából 20-25 perc alatt ropogósra sütöm. Ha kihűltek a kenyérkék, félcentis szeletekre vágva kínálom őket.