Szőlővirág szörp – másodszor
A másodvirágzás dicsérete
Elkészült a második adag szőlővirág szörpöm is. Most már tudtam, mire számíthatok, mekkora mennyiség lesz belőle. Mivel sokan kérdezték, mindenkit meg szeretnék nyugtatni: nem szedtem le az összes fürtöt. Néhány idősebb, aki hallotta, hogy miben mesterkedem, elképedve nézett az ég felé, magában azt gondolva, bizonyára megbolondultam, hogy a szőlőfürtöt leszedem. Az ő és mindenki más megnyugtatására idézni szeretném a Vinoport Horváth Józseffel alias Ráspival készített beszélgetésének egy részletét:
“Ugyancsak fontosnak tartom a csúcsboraink szempontjából, hogy hat alkalommal hajtunk végre válogatást, vagy ha úgy tetszik, szüretet ugyanazon a területen. Először a virágokat ritkítjuk meg, hogy szőlővirágszörpöt készítsünk belőle. Majd amikor a bogyók érni kezdenek, akkor a fejlődésben lemaradó, zöld fürtöket és a másodterméseket gyűjtjük össze, hogy verju-t csináljunk belőle.”
Forrás: innen
Miután – remélhetőleg – mindenkit megnyugtattam, hogy nem őrültem meg, hanem a terméskorlátozáskor amúgy is leszedésre kerülő fürtöket hasznosítom, következzen az, amivel már régóta adós vagyok: a szőlővirág szörp receptje. Nem tudom, ez megegyezik-e a Ráspinál is kapható szörp elkészítésével, ezt én kísérleteztem ki.
Hozzávalók:
Egy 5l-es üveghez: egy összmaréknyi mennyiségű virágzó szőlőfürt, 3 kg cukor, 3 db citrom, 30g citromsav, 1 kiskanál natrium-benzoát.
Elkészítése: Az egyik lábosban 1 kg cukrot karamellizálok. (Ez elhagyható, de én jobban szeretem, ha ven egy kis színe a szörpnek. Lassan, óvatosan, inkább rázogatással, mint keveréssel olvasztom fel a cukrot. Amikor szép barna, akkor óvatosan ráöntök 1.5 l vizet. Hirtelen össze fog ugrani a karamell nagy sistergéssel, majd lassan felolvad. Ezt a szirupot felforralom. Egy másik fazékban 2 l vízhez adok 2 kg cukrot, és ezt is felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet. (Ha valaki kihagyja a karamellizálást, akkor értelemszerűen a 3 kg cukrot 3,5 l vízzel forralom fel.)
Amíg picit lehűl, addig megmosom a szőlővirágot (óvatosan és csak kicsit) – ez a lépés ki is hagyható, majd beleteszem őket az üvegbe. A szirupba belekarikázom a citromot, beleteszem a citromsavat, a nátrium-benzoátot. Amikor langyosra hűlt a szirup, ráöntöm a szőlővirágra, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm.
Az előző adaghoz képest annyit változtattam, hogy most nem sauvignon blanc, hanem cabernet sauvignon virágokat használtam.